ASK THE JUDGE

Question:  I am an active duty service member.  My car was hit on post and the driver of the other car left the scene without letting me know.  Can I file a claim for my damages?  What if I hit a deer on post or a shopping cart hits my car at the commissary or PX?

Answer:  According to Army Regulation 27-20, Chapter 11-5(h), damage to, or loss of, vehicle and property properly stored or contained therein may be considered when, 
(1) used in the performance of military duty, if such was authorized or directed for the convenience of the Government such as TDY order and the loss or damage did not arise as a result of a mechanical or structural failure of the vehicle during such usage;
(2) shipped to, from or between an overseas area or areas at Government expense;
(3) located at quarters or place of lodging on a military installation provided that the loss or damage is caused by fire, flood, hurricane or other unusual occurrence or by theft or vandalism;
(4) located at areas on the military installation where the command has assumed responsibility for the security of the vehicle (for example, when a soldier is directed to park the vehicle in a specific area during a deployment and the Government provides security for the lot); or,
(5) located off the military installation when the loss or damage is directly connected to the claimant’s service.

In reference to collisions either hit-and-run or those involving animals or shopping carts, DA Pam 27-162, chapter 11-5(k) states, collisions are not unusual occurrences and are therefore not compensable.  Claims for damages arising from such incidents may be paid as personnel claims only when the vehicle was being used under order for the convenience of the Government such as TDY orders.  Commuting to and from work or around post is not considered “under order for the convenience of the Government.”
